Wie van onze leden/inwoners is geïnteresseerd om een beginners- of opfriscursus “reanimeren met een AED” (automatische Externe Defibrillator) te volgen? 

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Algemeen

Een AED is een draagbaar apparaat, dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Enige jaren geleden zijn met behulp van succesvolle “crowdfunding” acties, een aantal AED’s in ons dorps extra bijgeplaatst, zodat er nu een goede dekking voor de beschikbaarheid in het gehele dorp is gerealiseerd. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk, dat er voldoende inwoners zijn, die op een adequate wijze in geval van nood met een AED kunnen omgaan en daarmee levens kunnen redden. 

Daartoe heeft de Vereniging ongeveer 2 jaar geleden het initiatief genomen en een aantal cursussen aangeboden die door het Rode Kruis werden gegeven. Deze beginnerscursus is indertijd door ongeveer 10-12 leden van de Vereniging gevolgd. Na het volgen van een dergelijke cursus werd een Europees erkend certificaat van deelneming met een beperkte geldigheidsduur van 2 jaar verstrekt. Deze behaalde certificaten zullen binnenkort hun geldigheid verliezen. Daarna moet de kennis worden ververst door een zgn. opfriscursus. Ook zou er mogelijk een cursus kunnen worden georganiseerd voor inwoners die nog niet eerder een dergelijke training hebben gehad. 

De cursussen worden gegeven door het Rode Kruis; als locatie zou, zoals vorige keer, de Rijver weer kunnen worden gebruikt. De tijdsduur van een klassikale herhalingscursus volwassenen (minimaal 9, max 12 personen) reanimeren bedraagt ongeveer 2 uur. De deelnemerskosten van een dergelijke cursus bedragen ongeveer € 45,-. De tijdsduur voor een klassikale beginnerscursus (minimaal 9, max. 12 personen) bedraagt ongeveer 4 uur. De deelnemerskosten van een dergelijke cursus bedragen ongeveer € 65,-.  Deze kosten worden in veel gevallen vergoed door de meeste ziektekostenverzekeringen. Indien dit niet het geval is de Vereniging bereid financieel bij te springen en een vergoeding na het toezenden van het certificaat toe te kennen aan de eerste 4 cursisten.

Meer informatie kunt u vinden op de website van het Rode Kruis; https://shop.rodekruis.nl/ehbo-cursussen/ehbo-reanimatiecursussen?gclid=EAIaIQobChMI1Z32jO6MhAMVUZqDBx2SHQ2pEAAYASAAEgLWLvD_BwE